Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću

Zgranuti izjavom ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića koji je na opće čuđenje struke i javnosti, mrtav hladan izjavio kako niti zna, niti ga zanima koje će se linije vlakova ukinuti na željezničkim prugama u ionako osiromašenim i prometno loše povezanim krajevima zemlje, Hrvatska udruga radničkih sindikata traži njegovu smjenu zbog te skandalozne izjave. VIŠE >>

Prava istina o slomu Mrsićevih mjera gora je nego što ste mislili

tportal.hr, 3. travnja 2014.

Kada je ministar rada i mirovinskog sustava prošloga tjedna objavio kako se do daljnjega obustavljaju mjere za poticanje zapošljavanja jer u državnoj blagajni više za to novca nema, fokus javnosti stavljen je samo na dokidanje mjere za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. No šaptom je pao cijeli niz mjera koje su poticale zapošljavanje. VIŠE >>

NEPRAVEDNA HRVATSKA

U ovim turobnim uvjetima kada trećina stanovništva RH živi u riziku od siromaštva, a njih 20% prima dohodak niži od praga siromaštva koji je definiran mjesečnim primanjima od 2010 kn za samca i 4220 kn za četveročlanu obitelj; kada 30% građana nije u mogućnosti plaćati režijske troškove na vrijeme; kada je godišnji porast broja blokiranih građana više od 60 tisuća; kada preko 167 tisuća umirovljenika prima mirovinu ispod 1000 kn, a istovremeno samo 3% osoba živi u kućanstvima kojima osnovni troškovi stanovanja nisu značajno financijsko opterećenje te je broj bogataša sa imovinom većom od 150 milijuna kuna porastao za 72% čime je stanovništvom malobrojna Hrvatska zauzela visoko 55. mjesto u svijetu po broju osoba čija imovina prelazi vrijednost od 30 milijuna dolara, a u isto vrijeme smo na samom začelju Europske unije po kupovnoj moći građana kojima je politika priuštila još jedan udar na egzistenciju u vidu poskupljenja vode – prisiljeni smo svjedočiti predizbornim aktivnostima za izbore u Europski parlament.

Na tragu rezultata svih dosadašnjih izbora, svjedočimo samo još jednoj neukusnoj utrci za dobro plaćene fotelje u kojoj hrvatska politička elita ne preže od daljnjih laži i obmana.

Posebno bodu u oči podaci koji govore o značajnom rastu broja iznimno bogatih Hrvata dok se istovremeno broj hrvatskih građana koji ne mogu podmirivati dospjele obveze mjeri u stotinama tisuća. U tom smislu od Vlade očekujemo da hitno poduzme mjere u domeni porezne politike u vidu smanjenja stope PDV-a na osnovne živežne namirnice kako bi se smanjilo porezno opterećenje najugroženijih slojeva stanovništva, ali i oporavila rekordno niska razina potrošnje.

Apsolutnom nepravdom smatramo da se nakon rebalansa državnog proračuna govori o nedostatku novca za aktivne mjere zapošljavanja koje su donekle mogle ublažiti katastrofično stanje nezaposlenosti mladih.  Zbog toga zahtijevamo od Vlade i nadležnih institucija da hitno i neizostavno iznađe način kojim bi se nastavilo provođenje ovih krucijalnih mjera namjesto da se fokusiraju na održavanje vlastitog visokog životnog standarda.

HURS poručuje Vladi: S manjim PDV-om punjenje proračuna bilo bi veće, a otvarala bi se i nova radna mjesta

index.hr, 21. ožujka 2014.

HRVATSKA udruga radničkih sindikata (HURS) traži da Vlade smanji PDV jer je doveo do neprihvatljivog opterećenja potrošača čija je kupovna moć u zadnjih šest godina pala za 20 posto, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HURS-a Ozren Matijašević. VIŠE >>

VLADA BEZ KOMPASA VODI NAS U PROPAST

Hrvatska udruga radničkih sindikata u svjetlu najnovijeg rebalansa proračuna mora primjetiti da je još jednom na vidjelo hrvatske javnosti izašla sva dezorijentiranost Vlade RH. Ovim rebalansom Vlada je samo potvrdila da je donošenje prve verzije proračuna bila samo još jedna pijana politička računica kojom se kratkoročno napojila unutarnjo-politička žeđ na račun vanjsko-političke realnosti.

Poigravanje sa visinom stope doprinosa za zdravstveno osiguranje i održavanjem visoke stope PDV-a dokaz su da ova Vlada ne zna i ne može izvesti hrvatsko gospodarstvo na pravi put. Zdravstvo, ionako poljuljane održivosti, samo je dodatno šokirano rezanjem prihoda. Privatni sektor je nakratko kupljen uštedama koje nisu rezultirale razvojem gospodarskih aktivnosti, jer je paralelno uvedena i veća stopa PDV-a. Kao i uvijek, najgore su prošli građani koji su osim pada kupovne moći na svojoj koži osjetili i neminovno srozavanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Jedino što možemo podržati među predloženim izmjenama državnog proračuna je deklarativno opredjeljenje Vlade da u odlučivanju o državnom proračunu nije vođena isključivo diktatom Europske komisije. Nepravda koja bi bila nanesena smanjenjem deficita u tražene okvire bila bi kudikamo veća i stoga se nadamo da je na ovaj način stvoren prostor za razumnije proračunske aktivnosti do kraja godine ili, poučeni iskustvom, do idućeg rebalansa.

Obzirom da je i dalje prisutan pad BDP-a, tražimo od Vlade da izvrši određeni pritisak na financijske institucije da smanje kamatne stope na kreditiranje investicijskih projekata, jer jedino jeftinije financiranje može osigurati kontinurani rast industrijske proizvodnje i obnoviti kupovnu moć građana koja bi kroz povećanu potrošnju osigurala održiv rast BDP-a. Ujedno očekujemo da će HBOR doista postati institucija koja potiče gospodarske aktivnosti usmjerene na izvoz i tako pozitivno utjecati na vanjskotrgovinsku bilancu.

Ukoliko se to ne dogodi, možemo samo promatrati daljnji nastavak negativnih trendova koji su za posljednjih 5 godina više nego katastrofalni: porast broja nezaposlenih za 124 tisuće u posljednjih 5 godina; pad industrijske proizvodnje za 25%, pad osobne potrošnje za više od 20% i gotovo 130 tisuća izgubljenih radnih mjesta samo u prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu. Put u propast ovime je jasno zacrtan.

Zakon o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža

sindikatpolicije.hr, 5. ožujka 2014.

Svjedoci smo još jednog „nasilja“ nad socijalnim dijalogom i „demontažom“ socijalne države u RH. Nakon prošlogodišnje jednostrane odluke Vlade RH za smanjenjem koeficijenata za 3% za sve zaposlene u državnim i javnim službama ponovno se želi jednostrano uskratiti (smanjiti) prava, i to ona iz kolektivnog ugovora, na uvećanje koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta u 2014. godini za radni staž ostvaren u državnim tijelima (4% od 20 do 29 godina, 8% za od 30 do 34 godine i 10% za 35 i više godina ostvarenog efektivnog radnog staža u državnim tijelima). Time je Vlada RH, izgleda, odustala od ukidanja 0,5% (po godini) minulog rada ali je pribjegla drugom, novom, sredstvu uštede, opet na račun zaposlenika. Prijedlog Vlade RH odnosi se na ukidanja od 4, 8 i 10% i u javnim službama. VIŠE >>

U Ministarstvu rada dogovoren nastavak pregovora o izmjenama ZOR-a

poslovni.hr, 4. ožujka 2013.

Vlada je prihvatila prijedlog socijalnih partnera da se pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje, nastave na bipartitnoj razini, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca. VIŠE >>

1. SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HRVATSKE UDRUGE RADNIČKIH SINDIKATA

Hrvatska udruga radničkih sindikata je 28. veljače 2014. godine u Zagrebu održala 1. sjednicu Predsjedništva na kojoj je izabran Izvršni odbor i potpredsjednici Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Kao potpredsjednici Hrvatske udruge radničkih sindikata imenovani su dr. Ivica Babić – iz sektora javnih službi;  Dubravko Jagić – iz sektora državnih službi;  Jozo Bilobrk – iz sektora industrije i Bruno Bulić – iz sektora turizma, usluga i trgovine.

Izvršni odbor HURS-a, pored aktualnog predsjednika Ozrena Matijaševića, čine njegov zamjenik Zdenko Mučnjak i glavni tajnik Damir Jakuš.  Uz gore navedene Potpredsjednike izabrani su i ostali članovi Izvršnog odbora u sastavu: Miroslav Hrašćanec, Zdravko Burazer,  Davorin Medved i Robert Kotarski.

Predsjedništvo je kao krajnje neprihvatljivo ocijenilo postupanje Vlade RH oko prijedloga Zakona o radu te još jednom upućuje zahtjev predlagaču da se HITNO organiziraju pregovarački sastanci socijalnih partnera po pitanju Zakona o radu jer taj ključni Zakon jedino ima smisla ako je donesen konsenzusom svih socijalnih partnera.

PISMO POTPORE ŽELJEZNIČARIMA

Vaš današnji prosvjed odgovor je na krizno stanje u HŽ Cargu koje je nastalo zbog nestručnosti i neodgovornog ponašanja vlasnika – Vlade RH, koja je jedino znala za jedno rješenje HŽ Carga  – prodaju. Za druga rješenja koja su predlagali sindikati nije htjela niti čuti, jer njih sindikati ne zanimaju, jer Vlada RH ne zna što je socijalni dijalog, a socijalno partnerstvo samo je mrtvo slovo na papiru. Rješenje koja Vlada nudi, prema njihovu mišljenju, nema alternativu. No, alternativa uvijek postoji. Svi oni koji kažu kako alternative nema, znači samo kako je oni ne znaju ili nemaju.

A i svi daljnji koraci i vlasnika i Uprave HŽ Carga dokazuju njihovu nestručnost i neznanje, ali istodobno i namjeru da po staroj „zavadi, pa vladaj“, razjedine sindikate.

U vremenima kada Vlada nastoji zadovoljiti MMF, rejting agencije, Europsku komisiju, a kroz Prijedlog novoga Zakona o radu i apetite poslodavaca, trebamo se držati zajedno, jer: Zajedno smo jači!

Stoga izražavamo punu potporu vašim zahtjevima koji vode očuvanju opstojnosti HŽ Carga i radnih mjesta.

Čim je Mrsić počeo govoriti, sindikalisti ‘podivljali’ i zaprijetili Vladi

tportal.hr, 26.veljače 2014.

Pet najvećih sindikalnih središnjica s Jelačić placa prosvjednom šetnjom stiglo je na Markov trg, na kojem traje saborska rasprava o Zakonu o radu, te demonstriraju svoje protivljenje izmijenjenom ZOR-u jer ga drže štetnim po radnike. Pritom ne biraju riječi, već vladajuće, a naročito resornog ministra Miranda Mrsića, vrijeđaju i optužuju da su lažovi koji su se odnarodili i sve rade na štetu naroda, zbog čega su zaprijetili skupljanjem potpisa za rušenje Kukuriku koalicije s vlasti. VIŠE >>