Croatia osiguranje posluje s dobiti i ima kvalitetu urednog i redovitog punjenja državnog proračuna. Za razliku od brojnih drugih slučajeva, EU ne zahtijeva privatizaciju ovog društva. Znači, niti je riječ o gubitašu kojeg na životu drže porezni obveznici, niti je riječ o poduzeću u kojem se država pokazala lošim gospodarom, niti je riječ o poduzeću čiju prodaju iz bilo kojih razloga zahtijevaju vanjski centri političke moći. Dapače, Croatia osiguranje, bez lipe državnog novca, posluje, poštuje radnička prava, isplaćuje plaće i podmiruje obveze te uz to puni državni proračun i ostvaruje dobit za svoje vlasnike, što opet znači za državu.

Društvo drži 34% tržišta osiguranja u Hrvatskoj, trenutno ima više od 600 milijuna kuna zadržane dobiti, a prije desetak dana je uputilo ponudu za kupnju slovenske Save Re u pretpostavljenom iznosu od 200 milijuna kuna, što su primjeri koji potvrđuju naše navode.

Mjesecima nakon imenovanja savjetnika za prodaju CO, Zajednice ponuditelja KPMG i Wolf Theiss, Vlada RH nalazi se pred skorom odlukom. Sudeći po izostanku ikakve rasprave o ovoj temi, i javne i interne, u Vladi očito pripremaju objašnjenja. Nadamo se da će cijena kod eventualne prodaje biti takva da će nam smjesta začepiti usta, no bojimo se da se stare hrvatske privatizacijske navade, zbog čega smo i Ustav mijenjali, i ovom zgodom izaći na vidjelo.

Usprkos našem protivljenju prodaji, što smo već mjesecima prije prezentirali javnosti, ponavljamo i tada izrečeni zahtjev na koji se vlast u međuvremenu oglušila.  Ako kratkovidno inzistirate na prodaji CO, barem ponudite i radnicima toga društva, čiji je interes životni i logičan, otkup dionica kao što je bio slučaj kod prodaje drugih uspješnih društava poput INA-e, Plive i Hrvatskog telekoma.

Sve u svemu, držimo da je budućnost Croatia osiguranja tema o kojoj se nedovoljno priča, tema koja zanima radnike tog društva, ali i tema koja zanima sve građane. Stoga poručujemo Vladi RH da ovoj temi pruži tretman koji zaslužuje, te da se o mogućim potezima države kao vlasnika većinskog paketa dionica raspravlja javno i argumentirano.